Domači sadni kvas

Domači sadni kvas

Ponedeljek, 30. marec 2020

Kako narediti domači kvas 1. del.

Zaloge v prodajalnah po Sloveniji se počasi normalizirajo in večino osnovnih živil se lahko kupi tudi v nekoliko večji količini na zalogo za 10 dni. Še vedno pa vam ne pomaga veliko če lahko kupite 10 kilogramov moke, če pa ne morete kupiti kvasa, da bi potem spekli dober domač kruh.

Spodaj je opisan postopek za izdelavo domačega kvasa, ki vam bo sicer vzel nekaj časa vendar pa postanete s tem neodvisni od zalog v prodajalnah.

Sestavine:

  1. 1 jabolko - priporomačmo biološko pridelavo
  2. 750 g ostre moke
  3. 520 ml mlačne vode

Postopek:

Jabolko prepolovite, odstranite jedro in ga skupaj z lupino naribajte v skledo. V večji kozarec za vlaganje zmešajte 500 g moke in 350 ml mlačne vode, nato dodajte jabolko in dobro zatesnite. Po približno treh dneh bo mešanica narasla in pojavili se bodo mehurčki. Takrat odprete kozarec, odvzamete polovimo mešanice in jo zavržete, k ostali polovici vmešate 250 g moke in 170 ml mlačne vode. Kozarec ponovno zatesnite in pustite še nekaj dni na sobni temperaturi. Ko se ponovo pojavijo mehurčki imate pripravljen kvas za uporabo. Za pripravo kruha boste potrebovali nekje 250 g kvasa, preostali mešanici pa dodajate moko in vodo, tako da mešanica ostaja redka. Tako kvas lahko vzdržujete še zelo dolgo.

 

Če pa imate doma vsaj nekaj kvasa si lahko postopek skrajšate. Več o tem si preberite tukaj.

Izkoristi akcije

Bodi obveščen med prvimi o naših
novostih in akcijah ter prihrani že danes!