Kaj narediti, če nam zmanjkuje kvasa?

Kaj narediti, če nam zmanjkuje kvasa?

Četrtek, 26. marec 2020

 

Ker se vedno več ljudi srečuje s situacijo, da trgovine nimajo več kvasa v ponudbi smo za vas poiskali rešitev, kaj storiti če imate doma vsaj en kos kvasa.

 

Za postopek ni pomembno ali je kvas suh ali je svež, dokler imate na voljo vsaj enega bo zadostvovalo in lahko ga uporabljate zelo dolgo.

Iz zadnjega kosa (priporočamo sicer, da se postopka lotite že kakšen kos prej) naredite kvašeno testo. Od tega testa nato vzamete za jajce veliko kepo in ga položite na krožnik, ter ga shranite v hladen, temen prostor, da se zašne sušiti. Če ga boste uporabili že naslednji dan, bo kvas v notranjosti še vlažen, po kakšnem tednu pa bo že popolnoma suh. Naj vas ne skrbi, za nadaljno peko je oboje dobro.

Večer preden boste pekli posušeno testo raztopite v topli vodi ali mleku, ter dodajte žličko sladkorja. Posodico shranite na toplem in naslednjega jutra boste imeli pripravljen kvasec, ki ga nato uporabite za pripravo testa. Ta postopek ponovite pri vsaki pripravi testa in prvotni kvas boste lahko uporabljali zelo dolgo.

Še opozorilo, kvasovke imajo rade toplo vodo, ne uporabljajte vrele ali vroče saj le ta ubije kvasovke. Če niste prepričani v temperaturo vode je bolje uporabiti nekoliko hladnejšo kot prevročo. Če uporabljate v testu tudi olje tega vgnetite v testo proti koncu, ko ste že odvzeli kepico testa, saj olje ne vpliva dobro na kvasovke.

 

Priporočamo DA UPORABITE predpripravljeno zmes ZA PRIPRAVO KRUHA, ki jo najdete na TEJ POVEZAVI

Spremljajte nas še naprej saj bomo v prihodnjih dneh objavili še več koristnih nasvetov.

Izkoristi akcije

Bodi obveščen med prvimi o naših
novostih in akcijah ter prihrani že danes!