Nazaj : Namazi
Medex Cvetlični Med iz Slovenije, 450 g
Cvetlični med iz Slovenije
Med je naravni sladki dar, ki ga čebele ustvarijo iz cvetličnega nektarja (nektarski med) ali iz izločkov žuželk, ki kot lepljiva tekočina ostajajo na drevesih (manin med). Nektarski medovi so cvetlični, akacijev, kostanjev, lipov in repičin, manini medovi pa so gozdni, hojev, javorjev, hrastov in smrekov. Čebele nektar ali mano predelajo, jo oplemenitijo z izločki svojih žlez, nato shranijo in pustijo dozoreti v satju. Med predstavlja zalogo sončne energije in gorivo življenja v čebeljem panju. Vsebuje dragocene hranilne snovi in je bogato hranilo in lepotilo.
Cvetlični med prepoznamo po dokaj svetli barvi, prijetnemu vonju po sadju in medonosnih travniških cvetlicah. Njegov okus je srednje do močno, lahko tudi zelo sladek. Po večini je moten, le redkokdaj bister in hitro kristalizira. Kristalizacija je naraven pojav, ki ne povzroča kemičnih sprememb in ne vpliva na kakovost medu.
Cvetlični med je priljubljen tako pri odraslih kot otrocih. Najpogosteje se ga uživa kot namaz na kruhu ali kot dodatek čaju, uporabite pa ga lahko tudi pri pripravi drugih, predvsem mlečnih jedi.
Naravni med se strjuje, s segrevanjem do 40 °C pa postane ponovno tekoč in pri tem ohrani naravne lastnosti in učinkovine.
Hranite v temnem prostoru pri temperaturi do 25 °C.
Poreklo: Slovenija
Povprečna hranilna vrednost na: | 100 g |
Energijska vrednost | 1424 kJ/335 kcal |
Maščobe | 0,4 g |
- od tega nasičene maščobe | 0 g |
Ogljikovi hidrati | 83 g |
- od tega sladkorji | 83 g |
Beljakovine | 0,2 g |
Sol | 0,018 g |